Villisian kytismetsästys vaatii kärsivällisyyttä, aikaa ja vaivaa
Villisian kytismetsästys vaatii kärsivällisyyttä, aikaa ja vaivaa
Meille suomalaisille villisian metsästys tarkoittaa useimmiten metsästysmatkaa ulkomaille. Mutta villisikoja on myös erityisesti maamme kaakkoisosassa ja paikoin sikakanta on melko hyvää. Toukokuussa 2024 tuli lämpötähtäin lailliseksi villisikajahdissa koko Suomessa. Myös Ruotsissa ja monessa Euroopan maassa villisikoja voi myös turisti metsästää lämpötähtäimillä ilman erillistä ilmoitusta.
Villisika karjun kaataja: Leo Grönlund, lämpötähtäin Pulsar Thermion
Villisika on yksi "hankalimpia" kytismetsästettäviä riistaeläimiä
Metsästyksen "hankaluus" johtuu villisian arvaamattomasta, ennakoimattomasta liikkumisesta. Lisäksi villisika on yöaktiivinen. Se pyrkii liikkumaan vain pimeään aikaan. Villisikojen hajuaisti on erittäin hyvä ja usein sen avulla metsästäjä paljastuu.
Villisika voi käydä vaikkapa viikon ajan joka päivä ruokintapaikalla, mutta sitten se voi olla kateissa useita päiviä, tai vaikkapa viikon ajan pois ruokintapaikalta. Tämä korostuu varsinkin, jos luonnossa on paljon ruokaa villisioilla sulanmaan aikaan. Talvella vaikka olisi kovia pakkasia, siat eivät välttämättä tule ruokailemaan. Samoin kova hanki pitää villisiat pesissä talvehtimassa.
Tämä karju on kaadettu Kroatiassa, sillä lämpötähtäimien käyttö vapautui 2019. Kaataja: Leo Grönlund, lämpötähtäin Pulsar Thermion
Elokuussa, kun vilja alkaa kypsyä ja jyviin muodostuu makeaa maitoa alkaa siat tulla Venäjän puolelta rajan pinnassa oleville pelloille syömään energiapitoista viljaa. Villisiat ovat yöaktiivisia ja tällöin metsästäjälle on suurta etua lämpökamerasta ja lämpötähtäimestä.
Kuvassa alla Pulsar Thermion 2 LRF XP50.
Pitkillä pellolla LRF (etäisyysmittaus) ja Thermion tähtäimen ballistinen laskuri tulee tarpeeseen. Pulsarin ballistinen laskuri ilmoittaa ampujalle tähtäyspisteen muutoksen etäisyyden muuttuessa kohdistusmatkasta. Tämä mahdollistaa tarkat laukaukset pitkille matkoille.
Kuva villisikojen ruokintapaikalta: Jukka Räsänen
Kuva: Jukka Räsänen