Pulsar Merger käyttökokemuksia metsästävän ex-erikoisjoukkomiehen silmin

Pulsar Merger käyttökokemuksia metsästävän ex-erikoisjoukkomiehen silmin

 Olen Kari Jokinen. Pidän Nuka Trail -nimellä metsästysaiheisia sometilejä. Olen jäänyt ”eläkkeelle” Valmiusyksikkö Karhusta, eli tuttavallisemmin Karhuryhmästä.

Karhuryhmän ero muihin erikoisjoukkoihin Suomessa on se, että operatiivista toimintaa on selkeästi eniten verrattuna muihin yksiköihin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että käytössä olevien työkalujen käyttökelpoisuus selviää hyvin nopeasti.
Minulla on jonkinlainen näkemys hyvästä optroniikasta, eli elektroniikan ja optiikan yhteistyöstä. En tutki käytössä olevia laitteita insinöörityyliin. Katson teknisistä yksityiskohdista isot linjat. Minulle ratkaisee enemmän helppo käytettävyys, ergonomia ja suorituskyky, mitkä selviävät ainoastaan kokeilemalla ja käyttämällä tuotetta.
Olin peurakytisreissulla ja minulla oli muiden laitteiden lisäksi lainalla Pulsarin Merger LRF XP50 eli kiikarimallinen lämpötähystin. Laitteeseen on integroitu laseretäisyysmittari.  Ihastuin laitteeseen kerrasta.
Merger on muotoiltu kuin perinteinen katselukiikari. Näppäimet ovat sopivasti molempien sormien saatavilla, ja niissä on molemmilla puolilla muotoiluja näppäimiä, jolloin laitteen käyttö helpottuu pimeässä. Mergerin käyttöliittymä on sama looginen kuin muissakin Pulsareissa. Kuvan ottaminen ja nauhoittaminen käy kätevästi ja eri tilojen vaihtaminen on helppoa.
Ensimmäisenä kytisiltana tuli lumituisku ja yllätyin hiukan laitteen suorituskyvystä. Huono kelihän vaikuttaa lämpötähystimiin. Esimerkiksi lumi- ja vesisade tai pelkästään raju tuuli häiritsee tähystintä. Se ei pysty tulkitsemaan lämpötilaeroja niin hyvin. Taustakuva vaimeni Mergerillä hiukan kovassa lumisateessa, mutta eläin näkyi todella hyvin yksityiskohtineen. Olen aikaisemmin käyttänyt tähystimiä, joilla huonon kelin vaikutus on näkynyt enemmän.
Merger tulee molemmille silmille ja stereokuva on täysin eri asia, kun yhdensilmän tähystin. Kokemus on ihan erilainen, kun monotähystimellä. Ensimmäisillä kerroilla tulee WOW-efekti, kun informaatiota tulee aivoille tuplakaistaa. Toinen kova juttu Mergerissä on, että se on paljon vakaampi käsivaralla, kun monokkeli. Kiikari mallisen tähystimen paremmuus monokkeliin verrattuna korostuu myös päivällä. Tähystin tulee molemmille silmille niin ei tarvitse sulkea ja siristää toista silmää, että näkisi kunnolla. Sillä huomaa esimerkiksi eläimen pellolta missä on pitkä heinä, jos eläin näkyy vain osittain. Tavallisilla kiikareilla et välttämättä näkisi eläintä ollenkaan. Huonona puolena kahden silmälaitteessa on, että hämärässä se vie hämäränäkökyvyn molemmista silmistä hetkeksi.
Karhussa oli sanonta, ei viihde-elektroniikkaa metsään. Merger on kuluttajille suunnattu tuote, mutta tiedän sen olevan niin laadukas, että kelpaa myös ammattilaisten käyttöön.
Jos olet aikeissa hankkia lämpötähystimen niin suosittelen ehdottomasti jotain Merger-mallia. Et tule pettymään käyttökokemuksesta.
 
- Kari Jokinen, Nukatrail Youtube

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista