Kumpi voittaa lämpökuva vai valonvahvistin?

Mielestämme nämä molemmat tekniikat ovat mahtavia ja niillä on tietty käyttötarkoitus. Ja tiedämme, että monet metsästäjät pohtivat, onko valonvahvistimen ja lämpökuvauksen taistelussa selkeää voittajaa.

Monet tekevät valinnan ensisijaisesti budjetin perusteella ja toiset valitsevat tehokkuus mielessä. Voidaan seuraavaksi miettiä mitä etuja näissä eri tekniikan laitteissa on ja kumpi on "tehokkaampi".

Mitä tulee valonvahvistuksen ja lämpökuvauksen vertailuun, alkuun on hyvä aloittaa termien määrittely ja tekniikan esittely.

Periaatteessa voisi sanoa, että Pulsar valonvahvistintähtäimet toimivat hyvin samalla tavalla kuin mikä tahansa digikamera (analogisia yönäkölaitteitakin on, mutta koska niitä ei löydy Pulsarin tämänhetkisestä valikoimasta, emme käsittele niitä tällä kertaa). Ero tekniikassa – yönäkölaite absorboi kaiken käytettävissään olevan valon, tätä voidaan myös tehostaa IR-valaisimella, laite vahvistaa valon ja näyttää yönäkymän sitten mustavalkoisena. IR-valaisimien etu on tehokkuus ja näkymättömyys eläimille ja ihmissilmälle.

Sen sijaan lämpökuvaus toimii mittaamalla eri esineiden lämpösignaaleja ja vertaamalla niitä toisiinsa. Kaikki esineet lähettävät ainakin jonkin verran infrapunasäteilyä, joka ei ole ihmissilmälle näkyvissä, mutta jonka lämpökuvakenno voi havaita. Kun anturi havaitsee lämpösäteilyn, se muodostaa siitä kuvan näytölle. Tämän kuvan prosessoinnin hoitaa erittäin korkeatasoinen ohjelmisto.

Tyypillinen lämpökuva on monivärinen, mutta laitteillamme on kahdeksan (v.4/2023) eri väripalettia, joista voit valita tarpeidesi mukaan.

Lämpökuvauksen suurin etu on tietysti se, että se ei tarvitse valoa ja on käytettävissä yöllä ja päivällä. Ratkaiseeko tämä valonvahvistuksen ja lämpökuvauksen taistelun?

Mutta tietysti on muitakin käytännön eroja. Lämpökuvaus on paljon uudempaa tekniikkaa verrattuna valonvahvistukseen. 

  • saat paremman havainnoinnin riistakohteista lämpökuvalaitteella riippumatta siitä, missä ympäristössä olet. Lämpökuvalla näet eläimet varmasti ja korostetusti näytöllä.
  • pimeänäkö on hieman yksinkertaisempi valmistaa ja tästä syystä laitteet ovat usein halvempia. Kuvassa maiseman näkee yksityiskohtaisesti, mutta tumma eläin tummalla taustalla tai pusikossa voi jäädä tällä huomatta. Sarvitrofeiden tarkastelu pimeänäkölaitteella on yleensä varmempaa, tästä syystä esimerkiksi Pulsar Digex C50 on suosittu myös ulkomaille suuntautuvilla jahtimatkoilla, joilla esim. kultamitali sarvitrofee tulee nähdä varmasti ennen ampumista. Näille jahdeille suosittelemme mukaan myös pientä Axion lämpökameraa esihavainnon tekemiseen.

 

Metsästäjien pimeänäkö- ja lämpökuvauslaitteen valinta riippuu myös paikallisista määräyksistä. Kaikki maat eivät salli lämpökuvauksen käyttöä metsästykseen (tai rajoittavat metsästystä lajikohtaisesti). Tämä on hyvä ottaa huomioon varsinkin metsästysmatkailussa.

Hyvä tapa tehdä päätös olisi miettiä omaa tarvetta, haluatko lämpötähtäimen vai digitaalisen valonvahvistin tähtäimen. Karkeasti voidaan sanoa, että valonvahvistimella näet varmasti peurojen sarvet ruokintakytiksillä, tämä on myös mahdollista jo monella lämpötähtäimellä, mutta hintaluokka nousee ja voi tulla tilanteita, ettei sarvet näy kärkiin asti.

Päätä sitten budjettisi. Tee tutkimusta saatavilla olevista laitteista saadaksesi ainakin karkean käsityksen siitä, mitä odottaa, ja sitten olet valmis vierailemaan paikallisen jälleenmyyjän luona. Siellä saat lisää tukea ja neuvoja selvittääksesi, mikä laite sopii parhaiten tarpeisiisi.

Koska loppujen lopuksi tärkeintä on, että olet tyytyväinen Pulsar -hankintaasi.

 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista