Jahtikausi 22/23 Pulsar Thermion 2 XP50

Teksti & kuvat: Jukka Räsänen, @rasanen_jukka

Pulsar Thermion 2 XP50 lämpötähtäintä pääsin testaamaan elokuusta alkaen. Alun perin suunnitelma oli vaihtaa lämpötähtäin jossain välissä Merger LRF XP50- lämpökiikariksi, mutta käytössäni olikin Thermion koko metsästyskauden. Paketin saavuttua lähipostiin, pääsin asentamaan Thermionin Blaserin päälle. Paketista löytyi myös Innomountin pikajalka niin asennus oli helppoa ja sujui kuin minkä tahansa tähtäimen asennus. Kohdistus sujui myös helposti. Siihen löytyy esim. YouTubesta hyviä ohjeita.

Alkukaudesta keskityin supien poistoon Thermionin avulla. Se osoittautui huippu laitteeksi ja jos supeja ruokinnoille ilmestyi niin eivät Thermionilla jääneet huomaamatta. Omilla jahtimailla Itä-Uudellamaalla ei voi lämpötähtäintä käyttää villisikaa kytätessä. Näissä jahdeissa Thermion oli mukana katselulaitteena. Lämpökamera on vapaasti sallittu metsästyksessä, laki rajoittaa vain yötähtäimien sekä lämpötähtäimien käyttöä. Pidin sitä aseen vieressä hiekkasäkin päällä ja seurasin puhelimen ruudulta mitä ruokinnalla liikkui. Näin käytettynä en tarvinnut kytiksellä katselukiikareita lainkaan vaan Thermion hoiti sen tehtävän erinomaisesti. Valitettavasti villisikoja ei kytiksiltä päästy Pulsar Thermionilla katselemaan.

Valkohäntäpeuroja sen sijaan ruokinnoilla kävi ja myös näissä jahdeissa Thermion oli katselulaitteena mukana. Sainkin sillä kaadon kuvattua syyskuussa, kun pääsin kaatamaan ensimmäisen valkohäntäpeuran kytikseltä ja vielä omalta ruokinnalta. 

Syksy kytättiin villisikoja, mutta niiden puuttuessa aloin tiedustella miten pääsisi kyttäämään valkohäntäpeuraa alueelle, jossa poikkeusluvalla olisi mahdollista käyttää lämpötähtäintä. Näin saisi Thermionin kunnon testiin ja näkisi mihin siitä on tositoimissa. Mahdollisuus tähän aukesikin ja marraskuun 11. päivä suuntasin Länsi-Uudellamaalla Raaseporiin, jossa valkohäntäpeuroja riittää ja poikkeusluvalla saisin käyttää Thermionia metsästyksessä.

Saavuin Raaseporin Bromarviin jo hyvissä ajoin iltapäivästä eli ennen jahtia oli hyvin aikaa tutustua jahtimaastoihin ja kytispaikkaan. Sää vaikutti myös lupaavalta eli odotusarvo sille, että valkohäntäpeuroja näkyisi oli hyvä. Varusteet kuntoon ja koppiin istumaan. Kopin edessä (noin 50 m) pellolla oli sokerijuurikas kasa houkuttelemassa valkohäntäpeuroja. Riistakameran mukaan paikalla pitäisi olla hyvin aktiviteettia. Ruokinnalla kävi myös komea 13 piikkinen pukki eli sopivaa jännitystä oli ilmassa.

Auringon laskeuduttua pellolla alkoi liikehdintä, jota Thermionilla oli mukava seurailla. Rusakot ja kauriit tulivat peltoon ensimmäisinä. Pimeyden laskeuduttua myös valkohäntäpeurat uskaltautuivat pellolle. Suoraan sokerijuurikaskasalle eivät tulleet vaan kiertelivät sitä etäämmällä. Vähitellen odottelu palkittiin ja yksi valkohäntäpeuroista lähestyi koppia ja ruokintaa. Yksinäinen iso naaras oli nyt edessäni ja söi rauhassa sokerijuurikasta. Vielä piti malttaa odotella, jotta se kääntää kyljen koppia kohden. Ikuisuudelta tuntuneen hetket jälkeen näin kävikin ja pääsin saattamaan SAKO Blade 6.5 Creedmoore luodin matkaan. Täydellinen osuma ja peura putosi peltoon n.  30 m ruokinnalta.

 Alussa mainitsin, että tarkoitus oli vaihtaa Thermion Merger lämpökiikariin jossain vaiheessa kautta, mutta pidinkin Thermionin läpi kauden. Näin pääsin kevään vielä kyttäämään supeja sen avulla.

Jos lämpötähtäin on harkinnassa, niin Thermion on siihen huippu ratkaisu. Helppo käyttää ja huippu kuvanlaatu tekevät siitä erittäin haluttavan lämpötähtäimen. Ennen tulevan syksyn jahteja kannattaa käydä tutustumassa Pulsarin tuotteisiin kesän ratapäivillä ja messuilla.

Jahtiterveisin,

Jukka 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista