IWA Outdoor Classics 2023 - Pulsar Suomen matka Saksaan messuilemaan

Tekstit: Vili Hukkanen 

Saksan Nurnbergissä on järjestetty jo 49 kertaa suuret ammattilaismessut ase- ja metsästysalojen valmistajille ja myyjille. Lähdimme Leon kanssa tutkimaan messujen tarjontaa ja odotimme innolla näkevämme Pulsarin uutuuksia, joista olimme kuulleet.  Samalla halusimme nähdä mitä uutta kenties löytäisimme ja onko kilpailijoilla vieläkään edes lähelle yhtä hyviä lämpö- tai pimeänäkölaitteita kuin Pulsarilla.

Lento tuli Saksaan Muncheniin myöhään illalla, josta ajelimme autolla autobahnia Nurnbergiin Furthiin, joka on messualueesta n. 16 km päässä ja menimme majapaikkaamme.

Hyvin nukutun yön jälkeen hyökkäsimme messuille ja aloitimme urakan. Messualue on tosi iso – 8x messukeskuksen kokoinen paikka, jossa oli tänä vuonna n. 1100 näytteilleasettajaa ja messuille tuli  to-su välisenä aikana 34 000 kävijää. Suomalaisia yrityksiä oli muutama mukana ja mekin kävimme moikkaamassa heitä ja toivottamassa onnea ja hyviä kauppoja. Sopivan ostajan sattuessa kohdalle, kun vaikkapa ase – tai kiikarinjalkojen valmistajalla saattaa olla mahdollisuus myydä satoja tuhansia- miljoonia yksiköitä tuotteitaan maailmalle.

 

Tapasimme muun muassa Osuma Productsin Jukka Olkkosen ja heidän tiiminsä, Ensio Firearmsin pojat Rikun ja Tonin (KAR-15), ja King Competitionin Kim Leppäsen (Pine Shot -haulikon patruunapidike) tuotteineen. Kaikki olivat messuista innoissaan ja toivottavasti kuulemme myöhemmin heidän kaikkien menestyksestä.

Pääasia oli kuitenkin tietysti nähdä Pulsarin uutuudet ja niitä suuntasimmekin heti ensimmäiseksi katsomaan. Uutuuksia olikin tullut mukavasti ja niistä suurimman vaikutuksen minuun tekivät Mergerit DUO ja XL50, Telos  LRF XP50 lämpökiikari, Krypton 2 FXG50 sekä Talion XG35 lämpötähtäin.

Merger on kiikarimallinen lämpökatselulaite, jonka XL50 mallin ero entiseen malliin on sen HD kuvanlaatu ja entistäkin suurempi, tarkempi ja herkempi 1024x768 pikselin lämpökenno. HD kuvanlaatu mahdollistaa isojenkin suurennuksien, (zoomauksen), käytön ilman kuvan tarkkuuden menetystä. Tästä on kyllä merkittävää hyötyä, koska esim. ketun kokoisen eläimen voi helposti tunnistaa vielä kilometristäkin varmasti.

Toinen hieno uutuus Merger linjassa on Merger Duo, jossa on yhdistetty erittäin herkkä pimeänäkölaite tarkan Lämpökameran kanssa. Voit siis vaihtaa lämpökameran nopeasta ja helposta eläimen havaitsemisesta pimeänäkölaitteen puolelle, jolloin voit nähdä tarkasti myös sarvet tms. trofeen ja varmistua siitä, että tuo on juuri se eläin, jota tavoittelen kameran kuvaan tai kiväärin tähtäimeen.

Telos LRF XP50 lämpökamera on aivan uusi, parasta eurooppalaista lämpökennotekniikkaa hyväkseen käyttävä tarkalla etäisyysmittarilla varustettu lämpökamera, jossa on iso herkkä 50mm linssi ja yhdellä silmällä katseltava monokulaarirakenne. Näillä ratkaisuilla ollaan saavutettu huipputarkka ja huonoissakin sääoloissa varmatoiminen laite, joka soveltuu hyvin vaikkapa riekkojen etsintään tunturista tai eläinten reittien ja käyttäytymisen tutkimiseen pilkkopimeässäkin. Soveltuu siis hyvin luontokuvaajille, metsästäjille, vartiointiliikkeille tai kenelle vain, joka haluaa nähdä kaiken mitä pimeässä tapahtuu.

Krypton 2 FXG50 on ns- clip-on lämpökuvalaite, lämpötähtäin, jota voi käyttää joko monokulaarin kanssa käsikatselulaitteena tai sen voi kiinnittää omaan kiikaritähtäimeen adapterilla, (tai vaikka ar-15 eteen Picatinnykiskoon omalla kiskokiinnityspalalla), ja käyttää näin pimeässä tai valoisassa lämmön havaitsemiseen ja ampumiseen. Tämä tuote on uudistunut ja siinä on entistäkin tarkempi lämpökenno ja näyttö ja se on pienempi, kevyempi ja tasapainoisempi kuin edeltävä malli. Kehitys kehittyy siis!

Talion XG35 on myös uusi malli, joka on pieni ja kevyt lämpökiikaritähtäin ja muotonsa vuoksi sitä käytetään usein pikajaloilla, jolloin se soveltuu myös käsikatselulaitteeksi, vaikka se onkin lämpökiikaritähtäin. Todella hyvä kampe, tätä haluan itse kokeilla, kunhan näitä Suomeen asti saadaan.

 

Tässä minun mielestäni kovimmat Pulsar uutuudet. Jos yksi pitäisi valita niin Pulsar Merger Duo on minun ykkösvalintani. Ulkomaille suuntautuvissa jahdeissa on tosi hyvä, kun näkee vaikkapa saksanhirven sarvet ennen kuin puristaa koukusta. Sillä kun voi olla tuhansien eurojen vaikutus puristuksen hintalappuun. 

Muita laitteita katsellessa löysimme ehkä pari sellaista tuotetta, joita saatamme tuoda Suomeen myöhemmin, mutta niistä lisää sitten, jos asiat realisoituvat. Kilpailijoiden laitteet eivät valitettavasti varsinaisesti vakuuttaneet, vaikka etenkin uusista kiikarimallisista lämppäreistä odotinkin enemmän. Ainakin messuilla esillä olleet laitteet nykivät sivuttain liikutellessa, ehkä ne olivat vielä keskeneräisiä. Toisaalta se on tietenkin meidän kannaltamme hyvä..

Kaiken kaikkiaan meillä oli mukavaa ja pääsimme näkemään taas suurenmaailman meininkiä ja tavattiinhan me taas myös Salosen Jaska ja Partasen Jussi Suomen Metsästäjäliitosta, joka on aina ilo.

Kirjoittaja: Vili Hukkanen

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista