Heikahunting JAHTIKAUSI 23/24

 

HEIKAHUNTING JAHTIKAUSI 23-24

On vuosi 2023 ja uusi jahtikausi sarastaa horisontissa. Olemme juuri päättäneet, että tänä jahtikautena aloitamme metsästysvideoiden taltioimisen sosiaaliseen mediaan. Ystävyksistä koostuva jahtiporukkamme on jo pitkään suunnitellut kokemuksien jakamisesta suurelle yleisölle ja nyt koittaa viimein se hetki, jolloin unelmista alkaa tulla totta.

 

Alun perin suunnitelmamme oli saada kuvattua videoita yleisimmistä suomessa metsästettävistä riistaeläimistä. Haasteena suomalaisen metsästyksen taltiointiin on kuitenkin metsästysajan sijoittuminen enimmäkseen sellaisiin ajankohtiin, jolloin päivänvaloa on käytettävissä hyvin rajallinen määrä ja tämä asettaa suuria haasteita itse metsästyksen kuvaamiselle. Juuri ennen 2023 kauden alkua saimme kuitenkin mahdollisuuden aloittaa yhteistyön lämpö ja pimeännäkö teknologiaa myyvän Pulsar Suomen kanssa. Tämä yhteistyö olikin kuin lahja taivaalta, sillä nyt meillä olisi mahdollista ikuistaa metsästys hetkiämme valon määrästä riippumatta. Mahdollisuus päästä kokeilemaan lämpö- ja pimeänäkölaitteiden huippu-uutuuksia niin kuvaus kuin metsästys tilanteissa, oli meille kaikille jännittävä ja mielenkiintoinen kokemus.

 

2023 Jahtikauden startatessa, saimme käyttöömme Pulsar Axion 2 XG35 lämpökameran, sekä Pulsar Digex c50 digitaalinen yötähtäimen ja Pulsar Thermion 2 XG50 lämpötähtäimen. Meillä oli myös mahdollisuus osallistua edellä mainitulla kalustolla 2023 jahtikauden valkohäntäpeuran metsästykseen, sillä kuulumme seuroihin, jotka olivat saaneet suomen riistakeskukselta poikkeusluvat keinovalon sekä yö- ja lämpötähtäimien käyttämiseen.

 

Olimme hyvin vaikuttuneita Pulsar tuotteiden laadusta jo heti ensikosketuksesta lähtien. Varsinkin Axion 2 XG35 tuntui välittömästi todella hyvin käteen sopivalta ja kaikin puolin jämäkältä laitteelta. Kameran pinnoite oli todella miellyttävän tuntuinen ja sopivan karhea. Kaikki napit olivat juuri oikeissa paikoissa ja ne löytyivät aina kuin itsestään. Kaikki tämä loi kamerasta hyvin laadukkaan ensivaikutelman ja laite tuntui hyvin nopeasti siltä, kuin sitä olisi käyttänyt jo vuosia. Harrastustaustaa video- ja valokuvaamisesta löytyy miltei 20 vuotta, ja pulsarin tuotteiden tuntumaa voisi verrata suoraan erittäin laadukkaisiin ”top end” DSLR kameroihin.

 

Sama linja jatkui myös kiikaritähtäimien kanssa. Tähtäimet oli erittäin helppo asentaa paikalleen ja niiden käyttö sekä kohdistus oli todella helppoa. Sanoisimme että kymmeniä kiikareita kohdistaneena, Pulsarin kiikaritähtäinten kohdistaminen oli pitkästä aikaa kokemus, josta todella nautti. Se ei tuntunut vain pakolliselta suoritukselta kuten perinteisten kiikarien kohdalla, vaan ennemminkin täysin uudelta, hauskalta, todella innovatiiviselta ja helpolta kokemukselta . Varsinkin mahdollisuus tallentaa yhteen kiikariin useamman aseen kohdistukset, oli täysin metsästysharrastuksen mullistava kokemus. Ikinä ennen ei ole ollut näin helppoa käyttää yhtä kiikaria useammassa aseessa. Asensimme kiikareihin pikajalat ja kivääreihin picatinny kiskot. Tämän jälkeen pystyimme käyttämään näitä kahta kiikaria neljässä eri aseessa. Tästä syystä Pulsarin kiikarit sopivatkin mainiosti useamman henkilön yhteiseen käyttöön.

 

Kaikkia laitteita tuli käytettyä hyvin aktiivisesti läpi jahtikauden ja varsinkin Axion lämpökameralle löytyi monenmoista käyttöä myös metsästyksen ulkopuolelta. Eräänkin kerran jahtiseurueemme jäseneltä putosi metallinen taskulamppu puidulle sänkipellolle hanhijahdin aikana. Olin sattumalta napannut Pulsar Axionin reppuun kyseiselle jahtireissulle, ja kaikkien yllätykseksi löysimme hukkuneen lampun heinäpellosta lämpökameran avulla. Metallirunkoinen taskulamppu hohkasi selkeän valkoisena tumman heinikon seasta. Tämäkään ei olisi ollut mahdollista ilman pulsarin super terävää lämpökameran kuvaa. Kameroiden erottelukyky yllätti meidät toden teolla, ja ihmettelimmekin monesti iltanuotiolla kuinka kyseisillä kameroilla erottaa jopa kaarnan syyt puun rungosta. Oli sanomattakin selvää, että nämä laitteet ovat alansa ehdotonta huippua.

 

Kameran ja kiikareiden suuren sisäisen muistin avulla riistalaukausten sekä metsästystilanteiden tallentaminen oli todella helppoa. Koskaan ei tullut tilannetta, jossa tallennustila olisi loppunut kesken, tai tilannetta ei olisi muusta syystä saanut taltioitua. Kaikki kokeilussamme olleet Pulsarin tuotteet olivat erittäin varmatoimisia ja ne suoriutuivat kaikista kuvaus- ja metsästystilanteista todella hienosti. Vesitiiviit sekä vankkarakenteiset rungot kestivät kaikki sääolosuhteet läpi jahtikauden. Aina lämpimistä kevätpukkijahdeista syksyn sade myrskyihin ja talven paukkupakkasiin. Edes akunkesto ei ollut ongelma, sillä 15 asteen pakkasillakin Axionin akku kesti jopa 3 tunnin yhtäjaksoisen puuständillä tähystelyn.

 

Tästä muistuikin mieleeni, kuinka suuri apu Pulsarin Axion 2 lämpökamerasta on ollut jousimetsästys kaatojen jäljittämisessä. Hyvin useasti metsästettäessä saattaa riista juosta näkymättömiin ampumapaikalta. Näin kävi meillekin muutamaan otteeseen, ja vaikka saaliin löytymisestä ei sinällään ollut epäilyä, niin kokeneenkin jäljestäjän on myönnettävä, että tällainen lämpökamera tekee saaliin löytämisestä uskomattoman helppoa. Poissa ovat ne ajat, jolloin täytyi viettää pahimmillaan jopa monta tuntia taskulampun valossa etsien verijälkiä. Nykyään riittää, että käynnistää lämpökameran ja 20-1000 metrin lähialue on tähystetty parhaimmillaan muutamassa sekunnissa. Sama pätee myös taustatyön tekemiseen metsästysalueilla. Monesti tulee otettua lämpökamera mukaan jopa iltalenkille, jonka aikana saa kätevästi tähystettyä peltojen reunat kävelyn ohella. Olemme huomanneet lämpökiikareiden ja kameroiden tuovan myös lisäturvallisuutta itse metsästys tilanteeseen. Pulsarin tuotteiden avulla on helppo varmistaa ampumasektori ja sektorin tausta ennen riistalaukausta.

 

Mielestäni yksi hienoimpia Pulsarin tuotteiden ominaisuuksia on Axion lämpökameran liiketunnistus moodi, joka mahdollistaa silmien lepuuttamisen pitkien, hämärässä tapahtuvien passitusten aikana. Illalla silmät saattavat nopeasti väsyä kiikarointiin ja lämpökameran näytön tuijotteluun. Axionin liiketunnistus tilan avulla pystyin tällöin lepuuttamaan silmiäni, samaan aikaan kun lämpökamera tarkkaili passisektoria puolestani. Moodin käyttö on todella helppoa. Asetat lämpökameran tripodiin ja yhdistät laitteen puhelimen Pulsar Streamvision 2 appiin, kytket puhelimen kautta liikkeentunnistuksen päälle ja valitset halutut hälytysmuodot. Kun kameran sektoriin tulee liikkuva lämmönlähde, ilmoittaa appi puhelimen kautta joko äänellä ja, tai värinällä havaitusta liikkeestä. Käytin kyseistä moodia useasti iltapassissa, kuunnellen samaan aikaan puhelimesta äänikirjaa nappikuulokkeiden kautta. Hälytyksen kuultuani pystyin todella nopeasti havaitsemaan sektorille saapuneen riistan puhelimen näytöltä, kykenin käyttämään aikani tehokkaasti ja bonuksena nukkumaan mentäessä ei silmiä likemmin särkenyt. Tuotteiden toinen hieno ominaisuus on kiikarien mahdollisuus kuvata PIP (picture in picture) kuvaa, johon voi yhdistää yökuvan sekä prosessoimattoman kuvan. Lämpökameralla PIP moodiin on mahdollista yhdistää kaksi eri suurennosta samaan kuvaan. Tämä mahdollistaa esimerkiksi nopeasti liikkuvan kohteen tarkan seuraamisen ja samanaikaisesti kohteen tehokkaan tunnistamisen.

 

Pulsarin tuotteet ovat olleet todella iso apu kuluneen jahtikauden aikana. Pulsarin avulla olemme kyenneet tuottamaan sisältöä, jonka tekeminen olisi muutoin hyvin haastavaa, joskus jopa mahdotonta. Olemme myös saaneet kokea ikimuistoisia hetkiä, joita tullaan muistelemaan lämmöllä läpi elämän. Haluaisimmekin täten kiittää Pulsar suomea koko tiimimme voimin. Kiitos tästä yhteistyö mahdollisuudesta ja kaikesta sen mukanaan tuomasta riemusta ja onnistumisen tunteesta.

 

Meidän metsästystiimimme 5 vinkkiä Pulsar lämpökameroiden käyttöön:

  1. Hyödyntäkää rohkeasti usean aseen kohdistus mahdollisuutta. Laadukkailla pikajaloilla asennettuna kohdistus säilyy sentilleen samassa kohdassa ja näin esimerkiksi supikytikselle voi lähteä monenlaisiin paikkoihin vaikka toisessa paikassa pitäisi ampua pitkälle ja toisessa paikassa lähelle ja hiljaisesti. Voit valita aseen ja kaliiperin tilanteeseen sopivaksi ja tähtäin on aina optimaalinen.
  2. Lämpökiikarin kohdistuksessa erittäin kätevä apu on kertakäyttöiset lämmitinpussit, vaikka muovipussin sisään sijoitettuna.
  3. Lämpökameran liikkeentunnistus helpottaa hämärässä ja pimeässä passittamista. Lämpökamera tarkkailee passisektoria ja metsästäjä voi lepuuttaa välillä silmiään.
  4. Erottelukyky helpottaa esimerkiksi erilaisten peurojen tunnistamisen todella helposti. Lisäksi erittäin hyvä kuvanlaatu ja erottelukyky on merkittävä turvallisuustekijä. Yhdellä vilkaisulla näkee kaikki passisektorissa olevat lämpöä tuottavat kohteet. Näin on helppo varmistua että esimerkiksi hämärässä ja pimeällä ei ammuttavan riistan takana ole samalla sektorilla mitään kohteita.
  5. Riistan määrän tarkkailu. Lämpökamerat tuovat todella huiman eron havaintomääriin. Varsin yleinen sanonta kytiksen jälkeen on “ei näkynyt karvaakaan”. Ja ollaan siinä luulossa että alueella ei olisi lainkaan eläimiä. Tähän yksi omakohtainen esimerkki kuluneelta kaudelta, kun hiippailin iltahämärässä kohti kytiskoppia. En nähnyt ainuttakaan peuraa. Hissukseen kaikki valmiiksi ja luukku auki. Ei mitään. Laitoin lämpökameran päälle ja havaitsin heti kolme peuraa, jotka makasi rauhassa samalla pellolla noin 200m päässä. Saman illan aikana vasta kahdeksas lämpökameralla nähty peura saapui käymään ruokintapaikalla. Ilman lämpökameraa olisin sanonut että ei siellä ollut kuin yksi peura.

 

 

-Instagram @Heikahunting

  

 

-Instagram @Jousiammuntakanava

 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista