Riekkoja etsimässä Sallan Naruskassa - Lämpökiikarit luontokuvaajan apuvälineenä

Kirjoittaja: Ammattivalokuvaaja ja lintukuvaukseen erikoistunut luontokuvaaja Mia Surakka www.miasurakka.comwww.instagram.com/mia.surakka
.
Riekkoja etsimässä Sallan Naruskassa
Lämpökiikarit luontokuvaajan apuvälineenä
Vaikeasti löydettävä riekko
 
 Riekko on mestarimaastoutuja. Valkoinen höyhenpuku ei hangesta erotu, ja ainoastaan liike, josta siitäkin on näkyvissä yleensä vain mustien silmien ja nokan pienet pisteet, voi paljastaa riekon olinpaikan. Riekko on kuitenkin erittäin kuvauksellinen lintu, joten aina lapissa käydessäni yritän löytää niitä kuvattavaksi. Tästä onkin vuosien varrella tullut jo melkoinen vitsi: Mian riekonetsintäreissut, jotka kerta toisensa jälkeen ovat päättyneet turhautuneen lintukuvaajan kotiinpaluuseen ilman kuvan kuvaa näistä kauniista linnuista.
 
Nyt asiat ovat onneksi muuttuneet. Minulla on ollut käytössäni Pulsarin MERGER LRF XP50 lämpökamera, jonka kanssa riekkojen etsinnästä on tullut selvästi tuloksellisempaa. Tiedossani on vuosien jälkien seurannan perusteella alueita, joilla tiedän riekkoja olevan, ja nyt lämpökiikareiden avulla olen niitä onnistunut myös löytämään. Hyvä juttu on myös se, että lämpökameralla linnut voi nähdä jo hyvin kaukaa, joten ne havaitessani nousen autosta, ja varovasti lähestyn niitä camovaatteissani. Käytän kuvatessani 600 mm objektiivia, jolla pystyn valokuvaamaan riekkoja vähän etäämpää, jolloin ne eivät häiriinny minusta.
 
Toinen taktiikka riekkojen etsimiseen on ajella hitaasti metsäteitä, itse istun repsikan paikalla, ja kärsivällinen kuski hoitaa ajamisen, ja hitaasti ajettaessa kiikaroin Mergerillä metsää autosta käsin. Riekon löydyttyä pääsen kuvaamaan sitä suoraan autosta. Lintu ei niinkään pelkää autoa, vaan ihmisen hahmoa, jolloin on mahdollista kuvata riekosta jopa lähikuvia.
 
Kokemukseni perusteella voin suositella lämpökameraa apuvälineeksi luontokuvaajalle, koska niistä on ollut ainakin minulle paljon hyötyä erilaisten maastoon piiloutuvien kuvauskohteiden etsinnässä.
 
Lähikuva riekosta autosta kuvattuna
 
Kuvauksellinen riekko
Kirjoittaja: Ammattivalokuvaaja ja lintukuvaukseen erikoistunut luontokuvaaja Mia Surakka www.miasurakka.comwww.instagram.com/mia.surakka

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista