Kesän paras hirvikuvausretki – lämpökamerafiilistelyjä!

Lämpökamera paljastaa usvaisella pellolla “piilottelevat” hirvet

Teksti ja kuvat: Tuomas Heinonen, luontokuvaaja, www.tuomasheinonen.com Instagram: @tuomasheinonenphotography 

Olen alkukesän kokeillut lämpökameraa useissa eri yhteyksissä, mutta eniten tuntuu, että siitä on ollut hyötyä varmistaakseen ettei alueella ole lämpöjälkiä.

Nyt hirvikauden, ei metsästyksen vaan luontokuvauksen osalta löysin lämpökameralle aivan uuden käyttöympäristön nimittäin kesäyöt usvan kera.

Usvaiset ja valoisat kesäyöt

Nykypäivän kehittynyt kameratekniikka valovoimaisine objektiiveineen mahdollistaa kuvaustyöskentelyn tietyissä olosuhteissa keskikesällä lähes läpi yön. Nyt olin liikkeellä usvaisena yönä tunteja ennen auringonnousua.

Tutkin alueen usvaisia peltoja pimeässä ja sain lämpökameran avulla nopeasti varman tilannekuvan jokaisesta pellosta. Osa pelloista oli niin sakeassa usvassa ettei voinut olla varma muutoin onko usvan keskellä ruokailevia eläimiä. Tämä taas on tärkeää tietoa, koska tästä muodostuu tilannekuva, mistä muodostetaan seuraavien tuntien kuvaussuunnitelma.

Aiemmin tämä on ollut vaikeampaa, mutta lämpökamera käytössä näissä olosuhteissa huomattavasti helpompaa.

Pääpellon tarkastus

Tälle pellolle osuu hyvin aamuvalo, joten se oli erittäin kiinnostava. Se, että hirvet ovat siellä yöllä ei tarkoita, että ne olisivat siellä enää aamulla auringon noustessa. Tieto hirvistä kuitenkin antaa mahdollisuuden siihen, että joku jää paikalle hyviin valoihin asti. Usein hirvet saattavat olla ihan pellon reunassa syömässä lehtiä, jolloin niiden havaitseminen tummaa taustaa vasten on liki mahdotonta.

Makoilevat hirvet

Hirvet myös välillä makoilevat pellossa öisin. Siksi niitä voi olla erittäin vaikea huomata. Yllä oleva kuva on otettu auton ikkunasta OnePlus 11 kännykällä, missä on hyvä kamera myös hämäräkuvaukseen.  Kännykästä on tullutkin yhä vahvemmin dokumentoinnin apuväline, millä otettuja kuvia on jatkuvasti myös blogissani.

Alla 110mm polttovälillä otettu kuva järjestelmäkameralla sekä sen alapuolella samasta kohtaa lämpökamerakuva. Taustalla olevia hirviä on vaikea erottaa.

Alla oleva video, mikä havainnollistaa hyvin tarkkailunäkymää sekä mitä kuvia otin samasta kohdasta yöllä. Tässä oli hyvin aikaa myös tutkia Pulsarin Axion2 XG35:n eri väritiloja.

Tuplavasat

Seuraavalla pellolla oli emä kaukana tuplavasojen kanssa. Onnistuin kuvaamaan perheen tänä yönä, mutta loppukesänä ne eivät enää kohdalleni osuneet. Toinen vaihtoehto on toki, että en ole vain huomannut toista vasaa myöhemmillä reissulla ja luullut emää vasan kanssa eri perheeksi.

Tässä tilanteessa olisin toivonut vasoja emän kanssa hieman lähemmäksi sekä parempaan valoon, mutta se jäi nyt toiveen asteelle. Sen sijaan usva liikkui ja nousi niin paksuksi, että kuvausyhteys hirviin katosi.

Hetkeä myöhemmin – uutta tilannetta etsimään

Skannasin aluetta lämpökameralla ja alla oleva metsä kiinnitti huomioni. Sen reunassa oli hirvi tulossa vasemmalta oikealle ja meni metsän sisään. Sitä oli mahdoton nähdä paljaalla silmällä eikä se näy alla olevassa kuvassakaan.

Ennen vanhaan olisin poistunut tästä paikasta, koska mitään kuvattavaa ei näkynyt. Nyt kun näin hirven metsässä ja sen liikkeen osasin odottaa sitä tulevaksi ulos metsästä pellolle.

Kuvassa kahden ylimmän kuvan yhdistelmä eli mitä digikamera näkee ja mitä lämpökamera näkee.

Toivoin, että hirvi tulisi metsästä usvaiselle pellolle kaunista taivasta vasten. Aloin sommittelemaan kuvaa 70-200mm:lla, millainen rajaus ja varmistelin valotusta. Pari kertaa vilkaisin vielä lämpökameralla metsään ennen kuin hirven siluetti tuli metsästä ulos.

Otin hirvestä suunnittelemani kuvat, mutta harmikseni hirvi ei lähtenyt ylittämään peltoa vaan poistui kauemmas, jonnekin sinne minne emä ja vasat olivat usvaan kadonneet.

Hieno tilanne, monta hyvää sommittelua nopeasti talteen!

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista